Sommeliérské minimum
Přívlastková a ročníková vína
Vína s přívlastkem se vyrábějí z hroznů, které zůstávají déle na keřích než vína jakostní a sbírají se v pozdním podzimu. Tato prvotřídní vína se získávají vylisováním plně zralých hroznů. Mají nejen výraznější charakteristické vlastnosti odrůd, ale také vyšší obsah alkoholu nebo přírodního zbytkového cukru. Podle obsahu cukernatosti se vína začlení do kategorií kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů atd. Jsou to vína prvotřídní jakosti, neboť v přezrálých hroznech se koncentrují aromatické a chuťové látky, cukr a také se v nich může vyskytovat ušlechtilá plíseň. Ta pak ve víně u některých odrůd vytváří pikantní a nenapodobitelnou, avšak příjemnou chuť.
- jakostní do 19°ČNM
- kabinet od 19°ČNM
- pozdní sběr od 21°ČNM
- výběr z hroznů od 24°ČNM
- výběr z bobulí od 27°ČNM
- slámové a ledové od 27°ČNM
- výběr z cibéb od 32°ČNM
Dobré jídlo si zaslouží pečlivě vybrané kvalitní víno - důležité je, aby vznikl harmonický, nebo naopak zajímavý kontrastní celek.
Jak otevřít láhev - funkce záklopky
Záklopka má zaručit nedotčenost láhve. Kromě toho zpomaluje výměnu plynů uvnitř láhve a okolním prostředím. Záklopky jsou vizuální záležitostí, především láhev s vínem zdobí. Většina záklopek se vyrábí z umělé hmoty nebo ze staniolu.
Jak správně vytáhnout zátku
Při manipulaci s vývrtkou záleží vždy na působení tažné síly. Zátka by měla z hrdla láhve mírně a jistě vyklouznout, aniž bychom ji museli vytahovat.
Mírně proto, že příslovečná rána při vytažení zátky může vínu uškodit. Prudké vyrovnání tlaku v láhvi s okolním prostředím a náhlý přístup kyslíku dobrá vína stresují.
Zkouška zátky
Než se víno začne nalévat, měla by nejdřív směřovat k nosu zátka.
Nemocné zátky se prozradí už svým pachem po zatuchlém sklepě a pravděpodobně bude i napadeno víno.
Zkouška vína
Kdo láhev otevřel, nalije nejdřív sobě, aby mohl víno ochutnat, ale jen malým douškem.
Jak nalévat víno
Víno se do sklenice nalévá zvolna a opatrně, nikoli prudkým proudem.
U vín ušlechtilých může ten, kdo nalévá, vzít sklenici i do ruky, horní částí ji naklonit k hrdlu láhve a víno do ní zvolna vlít. Obvykle však stojí sklenice na stole a víno se do ní nalévá shora. Otvírání láhve s vínem u stolu, tedy před očima publika - tato zásada "coram publico", má svou dlouhou tradici.
Nalévání vína
Když hostitel shledá, že je víno dobré, mohou být obslouženi hosté. Do vlastní sklenice dolévá hostitel na konec.
- bílá vína 8 - 12°C
- růžová vína 8 - 10°C
- červená vína 14 - 18°C
- sladká vína 7 - 9°C
- šumivá vína 6 - 8°C
Kolik vína do sklenice
Všeobecné pravidlo je, že malé sklenice plníme jenom do jedné třetiny, velké poháry jenom do jedné čtvrtiny a zbytek vína zůstává v láhvi. Ve víně se plně rozvine buket a lépe se vychutná.
Vhodná sklenice na víno by měla splňovat kritéria z hlediska ocenění barvy, odstínů, vůní a chutí. Jen tak dostane vínu plné uznání.
Dekantace vín
Dekantace se provádí s velkými červenými víny, popř. i s ročníkovými bílými a to zejména proto, aby bylo odděleno víno od sedimentu (vysrážený vinný kámen, barvivo) a zároveň aby došlo k provzdušnění vína. Díky dekantaci nám víno prozradí o sobě mnohem víc.
Držení sklenice a vychutnávání
Sklenice se nikdy nedrží za kalich, ale za stopku.