Znáte oranžové víno?
15.12.2016
Není jen bílé, růžové a červené aneb 4. barva vína. My ho prodáváme a řekneme Vám jak vzniklo…
Oranžové víno je termín, který se používá pro vína vyráběná starobylými gruzínskými technologiemi (viz: kachetinské technologie), nebo technologiemi experimentálními, podobnými kachetinským. Víno se vyznačuje temně žlutou, naoranžovělou, ryšavou a někdy až měděnou barvou. Ve vůni jsou, pro oranžová vína, charakteristické tóny různého sušeného ovoce, sušených květin, oříšků, pomerančů. Chuť je robustní a nezvyklá, můžou se projevovat až slané, či umami tóny.
Základní technologie spočívá v dlouhé maceraci hroznů určených pro výrobu bílých vín, neřízené fermentace a další dlouhé, až několika měsíční maceraci již prokvašené suroviny (rmutu), optimálně v kameninové nádobě (kvevri) zakopané v zemi. Teprve potom se surovina lisuje a s minimálním (a jediným podílem SO2) se stáčí bez dalšího krášlení a filtrace do láhve. Z této technologie vychází jak biodynamické vinařství, tak vinaři autentisté, či někteří bio vinaři..
Další zajímavé články o víně
Víte jak správně vytáhnout zátku? Jak víno nalévat ? Kolik vína do sklenky?
Zlaté pravidlo! Víte co je francouzský paradox?
Víte jakou mají cukernatost hrozny pro pozdní sběr ?