Načítám...

Burčák X částečně zkvašený hroznový mošt

31.08.2016

Víte jak s burčákem "pracovat" ?

Jaký je rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem?

Jediný! Hrozna burčáku pocházejí z Moravy ev. Čech a dále v tom šíleném názvu, tedy burčák je částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů z Moravy :-)

Proč mošt "burčí" a jak ho přibrzdit a jak urychlit?

Kvašením moštu se z glukózy a cukru stává alkohol. To znamená, že v raném stadiu burčák neobsahuje téměř žádný alkohol a je to sladká šťáva. Postupně, když kvašením alkohol dosáhne hodnoty asi 4 %, začíná nápoj "bouřit".

Přibrzdit - zchlazením (pod 4 °C kvasinky prakticky zastaví svoji činnost) - pozor při burčení samotném (ve větším objemu) vzniká teplo a tak burčící mošt lze zastavit obtížněji

Urychlit - zahřátím např. vystavením slunci nebo ponořením PET do teplé vody.

Jaké jsou fáze burčáku a jak se poznají?

Sladká šťáva – ještě ovocný mošt, kde převažuje přírodní cukr nad alkoholem, 1-3% alkoholu

Ve varu – vrcholné stadium burčáku, 4-6% alkoholu  (jakmile koncentrace alkoholu v moštu dosáhne 4 - 5 objemových procent, pak nastává právě dlouho očekávaná fáze bouřlivého kvašení. Při ní se kvasinky nejrychleji množí a nejrychleji vykonávají to co mají. Během jejich činnosti nastane okamžik, kdy je prokvašena polovina cukru. Obsah alkoholu v té chvíli dosahuje asi 6 objemových procent. V té chvíli je kvašení nejrychlejší a burčák nejlahodnější. Ta chvíle se pozná podle toho, že v pité tekutině nesmí převládat ani sladkost (jejímž zdrojem je dosud neprokvašený cukr), ani trpkost již vzniklého alkoholu. Je-li mošt spíše sladký, musíte si počkat několik hodin nebo dní.)

Zlomený (řezák) – chuť alkoholu převyšuje sladkost, alkohol 7-8%

Mydliňák – chuť je různorodá, cukr zaniká, kyseliny jsou ostřejší, více než 8%

Proč Naše Vinotéka nabízí zákazníkovi 3 fáze?

Abychom vyhověli každému. Každý si u nás vybere a nemusí čekat!

1) sladká šťáva - pro milovníky sladké chuti nebo ty, kteří chtějí najít ten pro ně nejlepší okamžik k pití sami

2) ve varu - abychom dohlédli na to, že je vše právě tak jak má být (nejlépe k pití tentýž den nebo uchovat v lednici a vypít co nejdříve, následující den nejlépe po zahřátí)

3) více alkoholový pro ty, kteří preferují více alkoholu a kyselinku

Více na:

https://www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/...


Koktejl plný vitamínů a minerálů 

Na tomto rčení viz výše určitě něco bude, protože burčák opravdu obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek. Jsou to zejména přírodní vinné kvasinky a díky nim obsahuje značné množství bílkovinových látek. Dále v něm najdemetiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost na trávicí ústrojí je nepochybná.



Čepovaná vína
Perlivé nápoje
Akce na čepu