Snoubení vína a pokrmů
Zlaté pravidlo
Vybíráte-li víno k pokrmům, existuje jedno zlaté pravidlo. Čím je pokrmu delikátnější, tím by mělo být i delikátnější, jemnější víno, zatímco pokrmy výraznější úpravy a plnější či kořenitější chuti mohou být doplněny extraktivnějšími a více aromatickými víny.
Člověk je individualista a proto vnímá vůně a chutě rozlišně. Může být mimořádně citlivý na určité smysly vnímání jako je sladkost, kyselost, slanost, hořkost a na chuťové pohárky, které rozpoznávají tisíce chutí, a proto kombinace určitého pokrmu s vínem bude u každého individuální.
Samozřejmě člověk žije v civilizovaném světě a je začleněný do určité skupiny, oblasti, země, která má zvyky, tradice převzaté od svých předků a jeho apetit je zcela určitě ovlivněn chuťovou skladbou daného regionu. A tak musí sommelier, šéfkuchař, ale i sklepmistr neustále zkoušet, modernizovat a přizpůsobovat se novým trendům, hledat nové chutě, nové snoubení a naslouchat světu, aby nejen uspokojil své zákazníky a hosty, ale aby jim otevřel bránu do zážitkové, nevšední gastronomie.
Doporučení sommeliera: " Exkluzivní snoubení na vidličku aneb pánský dezert"
Sýr s modrou plísní (roqvuefort) na vlašském oříšku s meruňkovou marmeládou v kombinaci s vínem Late Harvest, botritický sběr, vinařství Santa Alicia (92g zbytkového cukru).
Sommelier, lektor v oboru gastronomie Marian Jemelík
Víno a kardiovaskulární systém
Zdravotním aspektům pití vína se věnuje stále větší pozornost především ve vztahu k prevenci a léčbě některých civilizačních chorob, zejména vzhledem k velkému rozšíření srdečních a cévních onemocnění. Fenolové sloučeniny obsažené ve víně mají ochranný účinek na cévy, napomáhají funkci srdce a udržování lepšího krevního oběhu. Je prokázáno, že malé dávky vína příznivě ovlivňují oběhový systém, hladinu krevních tuků, krevní srážlivost, trávení, hormonální funkce a záněty. Víno je navíc výborným prostředkem proti nespavosti, urychluje hojení ran a pomáhá při dietě. Malé množství vína působí pozitivně i na funkci jater, a to tak, že zvyšuje aktivitu některých enzymů. Hovoří se také o tom, že víno má vliv i na zamezení zhoubné přeměny buněk v nádorové bujení.
Francouzský paradox
Francie patří k zemím západního životního stylu, kde se navzdory konzumaci potravin s vysokým podílem tuku a sacharidu, kouření a nedostatečného pohybu vyskytuje nejnižší úmrtnost na srdeční onemocnění. Jedná se o paradox způsobený každodenním pitím vína spolu se stravou bohatou na vitamíny. Podobně je na tom Itálie a ostatní země s vysokou spotřebou vína.
Sociální aspekty
Víno má pradávnou tradici jako vazba mezi lidmi. V starověkých rituálech a náboženských ceremoniích, tak jako při současných společenských událostech jako obědy, večeře a bankety, víno hraje speciální úlohu a jeho konzumace byla vždy soudržnou společenskou silou, symbolem radosti oslav a emocí lidí na celém světě.